Erhvervslivet har det godt i Danmark, ikke?

dfv4

Under den igangværende Corona epidemi gælder naturligvis andre regler, og ingen branche kan slippe igennem krisen uden at være påvirket. For de fleste brancher er pandemien en krise, for mange endda en eksistentiel krise. De færreste virksomheder har reserver nok til at ligge stille igennem adskillige måneder med stagnerende eller helt fraværende omsætning. Der er kommet hjælpepakker fra regeringen. Men for nogle virksomheder er hjælpen allerede kommet for sent. For andre er den simpelthen ikke tilstrækkelig.

Men man kan også se sagen an fra en anden side. De fleste virksomhedsejere er mere eller mindre tilhængere af de liberalistiske ”frimarked” holdninger. Denne økonomiske filosofi går ud fra at markedet altid ved bedst, og at samfundet vil fungere optimalt med færrest mulig indblanding fra regeringer. Udbud og efterspørgsel er alfa og omega. Ligesom i naturens balance mellem rov- og byttedyr vil dette princip altid fremkalde en ligevægt. Jo mindre vi blander os, jo bedre vil markedsloven fungere og give os et velfungerende samfund med velstand for alle. Så simpelt, og så godt.

Hvad så nu?

Mange af disse virksomheder der nu råber efter hjælp fra staten, er netop dem, der plejer at kritisere staten for at blande sig i markedsloven på forstyrrende vis. Hvis de skulle tage deres egne holdninger alvorlige, bør de afvise al form for statslig hjælp og se deres undergang i øjet, med stolt svajende firmabannere.

Faktisk har denne pandemi i den grad udstillet frimarkeds filosofiens brudlinjer. Det menneskelige samfund fungerer nemlig ikke som et regneark, indbygget et par simple formler som autosum. Vores samfund er uhyre komplekse og der er også andre boller på suppen end omsætning vs. omkostning.

Men der er også gode nyheder. Danskerne står sammen i krisen. Mange bakker også op om statslig hjælp til erhvervslivet. Og det danske erhvervsliv er også fleksibelt, tilpasningsvillig og modstandsdygtig. Her finder du mere info, i alt om erhvervslivet.

telefon

Hvordan kommer vi ud af krisen?

De herskende doktriner, der siger at skattelettelser giver flere penge i statskassen bliver nok gjort til skamme af virkeligheden. Så snart der er en ende af pandemien i sigte, vil de kloge hoveder begynde at ryge. Det er meget tvivlsomt, om kapitalismen i sin nuværende form kan overleve. Vi skal ikke glemme, at den har været i krise allerede før pandemien. Pandemien er sådan set kun den sidste dråbe, der får en tønde, allerede fyldt til kanten, til at løbe over.

Her er de gode nyheder til det danske erhvervsliv og iværksætteri

Faktisk har erhvervslivet i Danmark rigtig gode vilkår. Iværksætteri har det også godt i Danmark. Selskabsskatten er en af de laveste i Europa, måske hele verden. De ellers meget udskældte danske skattemyndigheder fungerer med et minimum af bureaukrati. Især hvis vi sammenligner dem med andre lande. I modsætning til de fleste andre EU lande, kan du i Danmark også efter en konkurs nemt starte en ny virksomhed. I de fleste andre lande er der karantæneperioder på 5-10 år. Er man gået konkurs flere gange, får man måske slet ikke lov til at starte en ny virksomhed mere. Det danske erhvervsliv og iværksætteri har faktisk gode forudsætninger for at komme igennem krisen med skindet på næsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *