Guide: Det her skal du være opmærksom på ved herpes og graviditet

dfv4

I bund og grund behøver man ikke at bekymre sig, hvis man har herpes eller får udbrud under graviditeten. Da herpes er et virus, er der dog nogle risikofaktorer i forhold til smitte af barnet. Det er dog sjældent, at barnet bliver smittet.

Sådan er udsigterne som gravid i første trimester – lav risiko

Hvis den gravide selv bliver smittet i første trimester, så vil der være en minimal risiko for, at fosteret får overført virusset. Der er dog også en lille øget risiko for spontan abort i dette trimester. I langt de fleste tilfælde, vil der dog ikke være påvirkning af fosteret på nogen måde.

Gravid i andet trimester – Ingen risiko for barnet

I andet trimester er fosteret godt beskyttet af de antistoffer, som moderen har dannet. Der vil derfor ikke være risiko for, at fosteret bliver smittet. Får du udbrud på dette stadie af graviditeten, så kan du derfor tage det helt roligt – baby har det godt og trygt inde i sin lille hule. Det gælder både hvis du bliver smittet med virusset for første gang eller hvis du får et udbrud af virusset, som du har i forvejen.

Gravid i tredje trimester – vær på vagt over for aktive herpesudbrud

I det tredje trimester er der dog nogle forholdsregler, som er værd at tage i betragtning. Herpes smitter gennem fysisk kontakt gennem munden og kønsdelene. Og i og med, at barnet kommer ned igennem fødselskanalen, så er der en smitterisiko på omkring 30-40 %, hvis moderens herpes vel og mærket er i udbrud. Er der ingen udbrud, men hvor virusset ligger i dvale, så er der altså ingen grund til bekymring.

De fleste gravide vil have en fuldstændig normal graviditet, barn og fødsel. Det eneste, der kan forhindrer en fødsel, er udbrud efter uge 34. Her vil lægerne anbefale, at man får foretaget et kejsersnit, så man ikke udsætter barnet for unødig smitterisiko. Barnet kan ikke blive smittet gennem modermælken, så man kan sagtens amme, selvom man har sygdommen – uanset om den er aktiv eller i dvale.

Læg derfor bekymringerne på hylden og nyd graviditeten. Stress kan i sig selv udløse udbrud, så det er bare at tage det roligt og nyde graviditeten. Det er først i slutningen af graviditeten, at man skal være opmærksom på eventuelle udbrud.

Dårligere immunforsvar under graviditet kan medvirke til flere udbrud

De fleste bliver smittet, mens de er børn. Gravide har dog et dårligere immunforsvar end ikke-gravide, og de kan derfor være lidt ekstra udsat. Det gælder både for smitte, men også for at virusset går i udbrud. Det er en naturlig reaktion fra kroppen, at den sænker paraderne på immunforsvaret, så kroppen ikke angriber fosteret, der ellers anses som et fremmedlegeme. Dette medfører desværre også, at sygdomme og virus har nemmere ved at slå igennem – og dermed også udbrud af herpes.

Selvom herpes udbrud er ubehagelige og ikke særlig indbydende, så er der altså ikke den store fare forbundet med det under graviditet. Langt de fleste kan få en god graviditet med herpes, selvom det er noget, de fleste gerne var foruden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *